През 718г. арабите свалят обсадата над Константинопол. В основата на това

...
През 718г. арабите свалят обсадата над Константинопол. В основата на това
Коментари Харесай

На този ден: Провежда се първото театрално представление в България

През 718г.  арабите смъкват обсадата над Константинопол . В основата на това деяние е българският хан Тервел, който ги отблъсква и си печели прозвището Спасителят на Европа. 
Прочетете още
През есента на 717 година голяма арабска войска потегля по суша и по море към Константинопол и го обсажда от всички страни. През пролетта  следващата година хан Тервел повежда българските отряди и доближава наоколо до Цариград. Тервел преценя, че арабското настъпление няма да спре с рухването на Константинопол и се отзовава на молбата за помощ на Византия.

Българите разгромяват 20-хилядна войска. Във военните дейности взели участие и ромейски кораби, както и поданици на града.

Блокирани от българите по суша, арабите прекарват извънредно тежка зима, като голям брой от тях умират от заболявания и апетит. През пролетта на 718 година кан Тервел нанася на арабите следващото проваляне.  Сухопътната армия е разгромена.

Така българите стопират арабското настъпление – на 15 август 718 година те се отдръпват от Константинопол.

През 1856г. в  Шумен е проведено първото театрално зрелище в България  – Михаил Мишкоед от Сава Доброплодни.



През 1947г.  Англия дава статут на самостоятелни страни на Индия и Пакистан

На 15 август 1963 година  препълнен с пасажери рейс се блъска в камион по пътя сред Велико Търново и Горна Оряховица . Возилото избухва в пламъци. В него пътува лекар Стефан Черкезов. Тъй като се намира покрай вратата, при гърмежа той бива изхвърлен от рейса. Въпреки че изкарва шанс, лекарят се втурва назад, с цел да избави хората от огнения пъкъл. 

Черкезов измъква 47 пасажери от рейса факла. Самият той получава жестоки изгаряния. Косата му пламва, а найлоновата риза, с която е облечен, безусловно се разтапя по тялото му. Въпреки болката, той влиза още веднъж в рейса, с цел да извърши човешкия и лекарския дълг. 

На мястото идват коли за спешна помощ от Велико Търново. 26-годишният доктор стартира да придвижва потърпевшите, като самият той отхвърля да бъде откаран в болница. Накрая остава самичък и потегля пешком. Една от колите за спешна помощ се връща, с цел да го вземе. Черкезов обаче отпраща втурналите се към него лекари. 

На идната сутрин той умира в пъклен страдания в леглото си, оставяйки младата си брачна половинка вдовица. 



На днешния ден означаваме Деня на медиците, починали при осъществяване на служебния си дълг. От 2013 година 15 август се празнува като Деня на спасението, на който оказваме благодарност към починалите при избавяне на човешки живот. 

През 1990 година Михаил Горбачов възвръща руското поданство на писателя – отстъпник Александър Солженицин.

Роден е Наполеон Бонепарт, рожден ден чества националната певица  Янка Рупкина , българо-френската певица  Силви Вартан , българската актриса  Доротея Тончева  и актьорът  Бен Афлек .


Силви Вартан
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР